Knoflook op vloer

Op de partketvloer liggen twee stukken knoflook. Van dit tafereel werden zes representaties gemaakt, telkens met behulp van andere media in andere combinaties.

Echte knoflook ligt op een echte vloer. Het knoflook wordt belicht door het felle witte licht van een diaprojector, en de vloer door een zeer korrelig videobeeld van dezelfde vloer. 

   

Het knoflook op de vloer werd gefilmd met een 16mm-camera. De vloer wordt belicht door een diaprojector, het knoflook door een in beweging zijnde super8-projectie. Met  het negatief van deze filmopname werd fotopapier belicht. Het positief van de filmopname wordt geprojecteerd op het fotopapier. 

   

Een tekening van het knoflook op de vloer, wordt belicht door een super8-filmopname, waarin hetzelfde tafereel zichtbaar is. Het filmnegatief werd zodanig ontwikkeld dat het beeld zeer korrelig werd. 

   

In een aanpalende ruimte ligt geen parket, maar een vloer met kleine grijze tegeltjes, waarop een grote foto van een houten vloer rust. Op de foto liggen twee plaasteren knoflookbollen. Een deel van de foto wordt belicht door een diaprojector, de plaasteren knoflookbollen door een in beweging zijnde projectie van echte knoflookbollen. 

 

Een flipboekje toont een camerabeweging langsheen het knoflook. 

Het ‘knoflook op vloer’-tafereel werd met een super8-camera gedurende een drietal minuten gefilmd. De film werd als negatief ontwikkeld en werd als een bewegend negatief gebruikt om fotopapier te belichten. Het resultaat is een contrastrijke, onscherpe foto van het knoflook op de vloer. Naast de foto is er een tekst die het ontstaansproces van de foto toelicht.

Presentaties:
Sint-Lukas Gallerij januari 1997

Documentatievideo