erik nerinckx

mediakunstenaar

Klankinstallaties over de poëzie van de zee

concertgebouw Brugge – 26 december tot 30 januari 2022

Erik Nerinckx vangt de immense, onstuimige natuurkracht van de zee in een allesomvattende opname vanop de kustlijn: uit zestien speakers laat hij een massieve geluidsmuur ruisen. Geluidskunstenaar Stijn Demeulenaere gaat de zee op en verklankt in een poëtische verkenning het onzichtbare, verstoorde en vervuilde (klank)landschap onder de waterspiegel. Het kunstenaarsduo VOID visualiseert dan weer geluiden van de zee. Met de Phonautogram, geïnspireerd op een 19e-eeuwse techniek om klank te ‘tekenen’, maken ze water zichtbaar.

programma

Stijn Demeulenaere (1978)
Zijlijn (in opdracht van Concertgebouw Brugge)

Erik Nerinckx (1972)
Thalassa! Thalassa!

VOID
SARAlees minder

https://www.concertgebouw.be/nl/de-zee-in-klank-en-beeld

Con Amore

Hugo Claus, Con amore in Bozar

10 jaar na zijn dood en 50 jaar na mei ’68 wijdt BOZAR een museale tentoonstelling aan Vlaanderens meest bekroonde auteur: Hugo Claus. De multidisciplinaire expo toont Claus in al zijn facetten: schrijver, schilder, theatermaker, filmregisseur. Toch wordt het geen traditioneel overzicht van een leven en een oeuvre. Curator Marc Didden maakt met liefde – con amore –  een hoogst persoonlijke tentoonstelling, niet óver Claus, maar vóór Claus.

Nerinckx werd door Marc Didden en Bozar gevraagd om een werk te maken in relatie tot Hugo Claus. ‘Nonkel Armands’ duif Coco’ is een geluidsinstallatie dat speciaal voor de expo werd gemaakt. Bezoek de expo ‘Hugo Claus, Con amore’ vanaf 28 februari 2018 tot 27 mei 2018 in de Bozar.

Koeren @ Coup de Ville

Koeren & Thalassa! Thalassa! te zien op Coup de Ville 2016

Schermafdruk 2016-07-05 13.56.41

Hedendaagse kunst in het hart van de stad

Elke drie jaar dompelt kunstenplatform WARP de stad Sint-Niklaas onder in brandend actuele kunst met de tentoonstelling ‘Coup de Ville.’

Meer dan 30 kunstenaars uit België en de uithoeken van de wereld nemen je met hun kunstwerken mee op wandel door de binnenstad. Ze laten zich zowel inspireren door de poëzie van het alledaagse als door de grote uitdagingen van onze tijd. Wat betekent klassiek meesterschap nog in het tijdperk van de digitale omwenteling? En hoe verwerk je de echo’s van het verleden? Met tekeningen, schilderijen, sculpturen, soundscapes, fotografie, film en eigenzinnige ingrepen gaan kunstenaars in dialoog met de omgeving. Je krijgt een intieme kijk op kunst, architectuur en de mensen achter de gevels.

Op het zorgvuldig uitgekiende parcours ontdek je niet alleen kunst, maar ook statige herenhuizen, verrassende tuinen, verborgen passages, vergeten histories en de hotspots van de toekomst … Kortom: je geeft je over aan de dynamiek van het stadsweefsel. Deze artistieke wandeling is een culturele must voor het najaar en een creatieve daguitstap met kinderen, vrienden of familie.

Michaël Aerts (BE) – Katja Aufleger (DE) – Leyla Aydoslu (TR/DE) – Amadeo Azar (AR) – Younes Baba-Ali (MA) – Tim Baute (BE) – Clare Benson (US) – Ignace Cami (BE) – Anton Cotteleer (BE) – Sylvie De Meerleer (BE) – Paul De Vylder(BE) – Ella de Búrca (IE) – Karin Ferrari (AU) – Buntu Fihla (ZA) – Joris Ghekiere (BE) – Wannes Goetschalckx (BE) – Wieteke Heldens (NL) – Žiga Kariž (SI) – Fatou Kandé Senghor (SN) – Catriona Leahy (IE) – Dana Levy (IL) – Sanjeev Maharjan (NP) – Erik Nerinckx (BE) – Mairead O’ hEocha (IE) – Joris Perdieus (BE) – Stefan Peters (BE) – Bart Prinsen (BE) – Rashanna Rashied-Walker (US) – Maria Tsagkari (GR) – Katerina Undo (GR) – Jonas Vansteenkiste (BE) – Niko Van Stichel (BE) – Simón Vega (SV) – Wim Wauman (BE) – Chantal Yzermans (BE) – Dirk Zoete (BE)

SURROUND

CONCERTGEBOUW BRUGGE
wo 18 — za 21.11.2015
SURROUND!-installaties

Met behulp van hypertechnologisch materiaal, een ijzersterk concept en een dosis frisse creativiteit laten vier klankkunstenaars de bezoeker auditieve prikkels als nooit tevoren ervaren. In Christoph De Boecks intimistische Black Box hoor je geluid niet via je oren, maar desoriënteert de klankkunstenaar je met transducers via de schedel. De aanvankelijk nog concrete geluiden transformeren naar onherkenbare ‘clicks’. Net zo speelt Stéfan Piat met de perceptie van de bezoeker, visueel en auditief. Hij dicht de afstand tussen beeld en kijken met geluid. Terwijl Erik Nerinckx de onmetelijke en woeste kracht van de zee tracht te vatten in zijn installatie, brengt Stijn Demeulenaere zijn herinneringen aan zijn ouderlijk huis samen in een bewegend klanklandschap. Gratis te bezoeken met een ticket binnen SURROUND!

Erik Nerinckx (1972) - Thalassa! Thalassa! (in samenwerking met Overtoon, platform for sound art)
Stéfan Piat (1979) - Rear Window (in samenwerking met Overtoon, platform for sound art)
Christoph De Boeck (1972) - Black Box (in samenwerking met Overtoon, platform for sound art)
Stijn Demeulenaere (1978) - 61 (in samenwerking met Overtoon, platform for sound art)
Esther Venrooy (1974) - Refrakt / A Shadow of a Wall / Shift Coordinate Points

 

Koeren @ Muntpunt

ZS_vrouwZWIJGSTIL: LUISTERFESTIVAL IN BRUSSEL

woensdag 21 oktober

Zwijgstil is een uniek en gratis festival dat volledig om geluiden en luisteren draait. Zet je oren open en laat je verrassen door de meest uiteenlopende luisteractiviteiten.

Geluidsinstallatie: Koeren

MUNTPUNT • 10:00 TOT 20:00

In de stad loop je wel eens voorbij aan een plek waar veel duiven samentroepen. Je hoort ze koeren. Iedere duif maakt het geluid, samen vormt het een soort dof rollend geroezemoes.

In de immersieve geluidsinstallatie ‘Koeren’ van kunstenaar Erik Nerinckx betreed je een open ruimte van ongeveer zes bij acht meter, vol verwijzingen naar een duivenhok. Enkele kasten met hokjes staan verspreid over de ruimte, metalen roosters liggen op een lijn achter elkaar op de grond, wat verder vinden we rustplankjes, in een hoek een duivenmand. Het gekoer komt van alle kanten op de toeschouwer af.

Een initiatief van Overtoon & Erik Nerinckx

 

Espèces d’espaces @ croxhapox

especes d'espaces

ESPECES D’ESPACES @ Croxhapox

13 september – 4 october 2015 / opening saturday 12 september 18:00

adrien tirtiaux
annelien vermeir
bart prinsen
erik nerinckx
koyuki kazahaya
lore smolders

performance 20:00 louis vanhaverbeke & oneka von schrader!!!

dominiek colpaert (kubusruimte / cube)

 

© 2024 erik nerinckx

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑