Flat:  videoinstallatie, 2000

Een zolderkamer in een herenhuis en het zicht door het dakvenster in deze kamer was het vertrekpunt voor dit werk. De meubelen werden aan de kant gezet, de oudroze matras rechtop. Op deze matras wordt het beeld van een mastodontisch flatgebouw geprojecteerd.

Dit gebouw werd bij het vallen van de avond met een tijdsinterval gefilmd doorheen een dakvenster op diezelfde zolderkamer: elke minuut werden er twee seconden geregistreerd. In de verschillende woon- en slaapkamers van het flatgebouw steken de bewoners het licht aan. Er ontstaat een willekeurig patroon van oplichtende en  dovende vlakken. Door het aan- en uitknippen kijken we naar een visueel ritme. Dag verglijdt naar nacht en omgekeerd, in een luttel aantal minuten zien we een etmaal aan het oog voorbij trekken.

Tijdens de nacht begon het af en toe te regenen. De regen op het raam zorgde voor lichteffecten, het beeld werd deels herleid tot abstracte composities. Het mastodontische gebouw wordt vloeibaaar en lijkt voor even op te lossen in een abstract spel van lijnen en kleuren.

Presentatie

AD/RES, Brussel2000, Brussel, 2000
Stuk, Leuven, 2002

‘Nerinckx vermengt interieur en exterieur, integreert de grootstedelijke omgeving in een benepen binnenruimte en brengt op die manier een reflectie op gang over de spanning tussen anonimiteit en huiselijkheid die eigen is aan het leven in de metropool’                  An Demeester Tijd Cultuur 15/11/2000